2 Kasım 2022 Çarşamba

Seçimi Lula kazandı, yaşasın kral...

 Brezilya'da başkanlık seçimini İşçi Partisi lideri Lula kıl payı kazandı.

Bu sonuç bazı yorumcular tarafından sol siyasi programların Latin Amerika'da yeniden gündeme geleceği şeklinde yorumlanabilir. Ancak Lula 2003, 2010 yılları arasında iki dönem başkanlık yapmış ve bu süre içerisinde neoliberal politikaların dışında bir politik tercih sergileyememişti. Lula'nın liderliğini yaptığı Brezilya İşçi Partisi iktidarda olduğu dönemde uygulanmakta olan politikaları sürdürmüş ve neoliberal programın kapsamında ancak küçük bazı değişiklikleri hedefleyebilmişti.  


Brezilya İşçi Partisi başkanlık seçimini küçük bir farkla kazanabildi


Lula'nın başkanlığı döneminde ekonomi politikalarında ortaya çıkan yenilik ihracata dayalı maden ve tarımsal üretim sektörlerine desteğinin sağlanmasından ibaretti. Bu politikalar 1990'lı yıllarda ortaya çıkan neoliberal reformlarla uyumlu üçüncü yol sosyalizm / sosyal demokrasi siyasetine denk gelmekteydi. 

                          
Brezilya İşçi Partisi iktidarda olduğu
dönemde neoliberal politikaları sürdürmüştü


Neoliberal politikaların özüne itiraz etmeyen ve sonuçlarının daha az yıkıcı olmasına yönelik sosyal politika önlemlerini içeren üçüncü yol solculuğu, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamdan kapsamlı değişiklikleri önermiyor. Seçimi Lula kazanmış olsa da nüfusun büyük bölümünün toplumsal konumunun giderek kötüleşmesine yol açan sosyal ve ekonomik politikalar sürecek gibi görünüyor. Seçimi Lula kazandı, yaşasın kral.... 


Kaynak:

1. https://litci.org/en/brazil-lulas-program-neoliberalism-or-developmentalism/

2. https://canadiandimension.com/articles/view/whatever-happened-to-lula-james-petras

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder