Sol gruplar neoliberal politikalara ulus devlet temelinde karşı çıkışın mantıklı olmadığını savunadursun, Avrupa'da neoliberal politikalara tepkiyi kullanan yeni sağ politikalar güçleniyor.
Yunanistan'da 2015 yılında yaşanan ekonomik ve sosyal krizden çıkış için alternatif politikaların uygulanıp, uygulanamayacağı merakla izlenmişti. Bu süreçte iktidara gelen radikal sol koalisyon Syriza'nın önde gelen temsilcilerinden Yanis Varoufakis, neoliberalizme karşı ulus devlet temelinde karşı çıkışların mantıksız olduğunu düşündüğünü belirtmekteydi. Varoufakis sonraki dönemde Syriza'yı İMF ve Troyka'nın baskılarına boyun eğmekle eleştiren Varufakis Aleksis Çipras yönetimi tarafından yönetimden uzaklaştırılmıştı.
Yanis Varoufakis'e göre neoliberalizme ulus devlet temelinde karşı çıkış mantıksız olur
Varufakis istifa etmeden önce Syriza neoliberalizme alternatif politikaların şekillendirebilmesi açısından kilit pozisyonda bulunuyordu. Ancak Varufakis neoliberalizme alternatif toplumsal düzen için ulus-devlete odaklanma yaklaşımının son kullanma tarihinin geçtiğini düşünmekteydi. Ona göre daha iyi bir toplum yaratmak için ulus-devlete geri çekilme fikri özellikle saçma ve mantıksızdı. Varoufakis'e göre euro bölgesine dahil olunmasa iyi olurdu, ancak bir kere girildikten sonra euro bölgesinden çıkılmasının işe yaramayacağını iddia ediyordu. (1)
Sol grupların neoliberalizme alternatif politikaların ulus devlet temelinde örgütlenemeyeceği şeklindeki yargısı neoliberalizme karşı oluşan tepkinin farklı mecralarda kendine yol araması ile sonuçlanıyor
Yunanistan'da yaşanan kriz sonrasında Syriza tarafından ulus devlet temelinde neoliberalizme alternetif politikalar oluşturulamadı. Sonrasında ise adım adım neoliberal politikalara dönüldü ve Syriza hükümeti sonraki seçimleri kaybetti. Sol grupların neoliberalizme alternatif politikaların ulus devlet temelinde örgütlenemeyeceği şeklindeki yargısı neoliberalizme karşı oluşan tepkinin farklı mecralarda kendine yol aramasına yol açtı. İngiltere'de neoliberal politikaların sürdürücüsü muhafazakar hükümet Brexit'ten çıkışa öncülük ederek siyasi otoritesini güçlendirdi. Avrupa'nın pek çok ülkesinde sağ, yeni sağ partiler oylarını arttırarak iktidar ortağı oldu ya da ana muhalefete geldi. İtalya'da son seçimlerde aşırı sağın oylarını arttırması ve seçimin galibinin yeni sağ siyasetin olması, neoliberal politikalara duyulan tepkinin istismarının yeni bir örneği olarak karşımıza çıkmış buluyor.
Kaynak:
1. Democracy, power and sovereignty in today’s Europe. Yanis Varoufakis interviewed by Nick Buxton in December 2015. https://www.tni.org/en/publication/democracy-power-and-sovereignty-in-todays-europe
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder