26 Eylül 2024 Perşembe

Üçüncü yol hayal mi, gerçek mi?

Siyasette üçüncü yol, farklı partiler tarafından aynı politikaların uygulanmasını değil, iktidarın sınıfsal bileşiminin değişmesini hedeflemekle oluşturulabilir. Ancak ne CHP’nin, ne YRP’nin ne de DEM Parti’nin öbeğindeki siyasi yapının böyle bir hedefi bulunduğunu söylemek olanaklı değil. 

CHP 2024 yerel seçimlerinden birinci parti çıkmanın verdiği güvenle her fırsatta iktidara yürüdüklerini söylüyorlar. Ancak CHP’nin iktidara gelmesi durumunda hangi köklü politik değişikliklerin yapılacağı konusunda CHP sözcülerinin konuşmalarından mesaj çıkarmak olanaklı değil. Yeniden Refah Partisi (YRP) sözcüleri toplumun AKP ve CHP arasındaki sıkışmışlıktan kurtarılması için YRP öncülüğünde üçüncü bir ittifak kurulmasını öneriyorlar. (1) Diğer bir siyasal öbek olan DEM Parti’nin öncülüğündeki ittifak yapısı ile ilgili de güncel gelişmeler yaşanıyor. TÜSİAD başkanı DEM Partiyi ziyaret etti. (2)

Bu yaşanan gelişmeler ülkemizde güncel ekonomik ve sosyal politikaların dışında bir seçenek bulunup, bulunmadığı konusunda belirsizliğin olduğunu gösteriyor. AKP’nin ekonomi politikalarına yönelik eleştiri getirmeyen CHP ile AKP’nin ya da Cumhur ittifakının bir parçası olarak bugünlere gelmiş olan yeni muhafazakar sağ ittifakın üçüncü bir yol olup, olmayacağı oldukça kuşkulu. Diğer bir sol muhalefetin merkezindeki DEM Parti’nin TÜSİAD’la yaptığı istişareler de bu muhalefet bloğunun iktidarın sınıfsal yapısının değişmesine yönelik politik bir programa sahip olmayı ne kadar önemsediğini kuşkulu duruma getiriyor. 

Kaynaklar:

1. YRP’den seçim çıkışı. https://www.gazetepencere.com/gundem/yrpden-secim-cikisi-ucuncu-sag-ittifak-mumkun-akp-ile-yola-devam-etmeyecegiz-632259h

2. TÜSİAD DEM Parti ve İYİP’i ziyaret etti. https://www.evrensel.net/haber/529128/tusiad-dem-parti-ve-iyipi-ziyaret-etti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder