9 Ekim 2024 Çarşamba

HDP kapatılsından, Türkiye partisi olsuna: Neoliberal yapısal reform programı, sen nelere kadirsin!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 2024 yılı başında HDP'yi kapatma kararı vermediği için Anayasa Mahkemesinin milli güvenlik sorunu olduğunu söylüyordu. 2024 yılı sonu yaklaşırken ise DEM Parti'nin Türkiye partisi olması gerektiğini söylüyor.

 

Bu tavır değişikliğini yakın zamanda TÜSİAD Başkanını'nın Ankara'da DEM Parti yöneticileriyle bir araya gelmesinin ardından gelmesi dikkat çekici. HDP'ye yönelik bu tavır değişikliği yeni bir çözüm sürecinin ipuçlarını veriyor. Bu çözüm sürecine yol açan etkeni ise yapısal reform programını uygulama isteği oluşturuyor. Ekonomik krizin giderek ağırlaştığı günümüz Türkiye'sinde bir taraftan okullarında temizlik görevlisi eksikliği nedeniyle hijyen sorunu yaşanırken, diğer taraftan da muhalefetin elindeki belediyelerin okullara gönderdiği temizleme ekiplerinin okullara alınmaması haberlere konu oldu. Peki okullarda neden yeteri sayıda temizlik görevlisi yok? Tasarruf tedbirleri gerekçesi ile en temel haklardan olan eğitim hakkının sağlanması için gereken kaynaklar Maliye Bakanlığı tarafından serbest bırakılmıyor da ondan. Peki dışarıdan gelen belediye ekiplerinin okullarda yapacağı temizlik, okullarda hijyen sorununun çözümü için yeterli olur mu? Olmaz. Ancak okullar bütünüyle yerel yönetimlere devredilirse sorunlar çözülmese bile Maliye Bakanlığı'nın kamu harcamalarından tasarruf hedeflerine ulaşmada önemli bir yol alınmış olur.

Kamu hizmetlerinin yerel yönetimlere devredilmesi

Geçtiğimiz aylarda ünlü işadamı Rahmi Koç, 2 milyon devlet memuru ile yapılacak kamu hizmetleri için Türkiye'de 5 milyon devlet memurunun istihdam edildiğini iddia etmişti. Yani sermaye çevreleri personel istihdamı başta olmak üzere kamu hizmetlerine aktarılan kaynakların azaltılabileceğini düşünüyorlar. Personel eksikliği nedeniyle okulların temizliğinin yapılamadığı koşullarda kamu hizmetlerine aktarılan kaynakların daha da kısılması nasıl sağlanabilecek? Bunun yollarından birini en fazla personel istihdamı gerçekleşen sağlık ve eğitim gibi hizmetlerinin merkezi hükümetin görevi olmaktan çıkarılması oluşturuyor. Bir başka deyişle kamu harcamalarını kısmayı hedefleyen maliye politikasının en önemli hedeflerinden birini eğitim ve sağlık kuruluşlarını yerel yönetimlere devredilmesi oluşturuyor. Bu şekilde borç batağında olan belediyelerin vereceği kamu hizmetlerinin niteliğinin çok daha düşük olması kaçınılmaz. Ancak kamu harcamalarının kısılmasının öncelikli hedef  olduğu koşullarda hizmetlerin niteliğinin düşecek olmasını hiçbir yetkili umursamıyor. 

Neoliberal yapısal uyum programı

Eğitim ve sağlık gibi en çok personel ,istihdam edilen kamu kurumlarının yerel yönetimlere devredilebilmesi için yeni bir çözüm sürecinin yürütülmesi gerekli. Çünkü DEP Parti ile toklaşma ve ortak paydada buluşma olmaksızın kamu hizmetlerinin yerel yönetimlere devredilmesinde ilerlenemez. Yapısal reform politikalarının ucu, kaynakların etkin ve verimli kullanılabilmesi adına gerekirse bazı hizmetlerin finanse edilmesinden vaz geçilmesine kadar uzanıyor. Kayyumla yönetilen yerel yönetimlerin uhdesindeki kamu kurumlarının kapısına kilit vuramazsınız ya da bu kurumlarda personelin azaltılması yoluna gidemezsiniz. Neoliberal yapısal uyum programının uygulanabilmesi için yeni bir çözüm sürecine bu nedenle zorunlu görülmektedir. Yoksa bayram değil seyran değil, enişten seni niye öpsün?  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder