11 Eylül 2024 Çarşamba

Polonez işçileri sadece kendi hakları için mi mücadele ediyor?

İstanbul Çatalca’da bulunan Polonez et ürünleri işletmesinde sendikaya üye olmaları sonrasında 135 işçi işten çıkarıldı.


İşten çıkarılan işçiler fabrika önünde direniş başlattılar. Polonez işçilerinin verdikleri mücadelenin sadece kendileri için ya da sadece işçiler için olduğunu düşünmek doğru olmaz. 

Polonez işçilerinin verdikleri mücadelenin sadece kendileri için ya da sadece işçiler için olduğunu düşünmek doğru olmaz


Polonez işletmesinin yabancı sermayeli bir firma ve Ürdün sermayeli bir şirket olduğu biliniyor. Yabancı sermayeli bir şirketin Türkiye’de işçilerin sendikaya üye olmasını engelleyerek, işçi haklarını yok sayarak elde yüksek kar oranlarına ulaşması ve Türkiye’de elde edeceği gelirleri bir süre sonra yurt dışına aktaracak olmasını aynı zamanda bir ulusal hak kaybı olarak değerlendirmek gerekir.  

Varlık fonundaki şirketler yabancılara sunuluyor

Polonez işçilerinin verdiği mücadele Türkiye Varlık Fonu'nun Dubai ve Abu Dabi'de özellikle sabit getirili menkul kıymetler alanında yatırım yapan yatırımcılarla bir araya geleceği haberleri ile aynı döneme denk geldi. Türkiye Varlık Fonu içinde Türk Telekom, Türk Hava Yolları, Vakıfbank, Halkbank, Kayseri Şeker, Türkiye Sigorta ve Kardemir gibi şirketler bulunuyor. Arap ülkelerinde bulunan yatırımcılarla yapılacak toplantıda Türkiye’de menkul kıymet yatırımı yapmaları karşılığında Varlık Fonu’nda bulunan şirketlerin teminat olarak gösterileceği değerlendiriliyor. Bu durum gelecek sermaye karşılığında ülkenin önemli şirketlerinin yabancılara teminat olarak gösterileceği anlamına geliyor. 

Türkiye’ye gelmesi beklenen yatırımcıların ülkemizde işçilerin temel haklarını yok sayarak yatırım yapmaya geldiklerini göz ardı etmemek gerekir. Arap sermaye kuruluşlarına ülkemizin önemli işletmelerinin hisseleri ile ilgili bazı imtiyazlarının verilecek olması Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığını daha da olumsuz etkileyecek bir gelişmedir. Ekonomik bağımsızlığın olmaması ülkemizde işçilerin haklarının elde edilememesini güçleştirmektedir. Ülkemizin işletmelerinin yabancı sermayeye değerlenme aracı olarak sunulması işçilerin haklarının elde edilmesini olanaklı olmaktan çıkaran bir gelişmedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder