15 Mayıs 2023 Pazartesi

Seçimin kaybedeni programsızlık

Seçimi kimin kazandığı henüz netleşmedi. Ancak neoliberal politikalar nezdinde seçime katılan ittifakların programsız oluşlarının seçimin kaybedilen tarafı olduğu söylenebilir.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi seçim süreci siyasi yelpazenin farklı noktalarında yer alan siyasi partilerin ittifakları üzerinden ilerlemiş bulunuyor. Bu süreçte partilerin siyasi programları ikinci plana itilmiş oldu. Programları birbirine benzeyen ittifaklar arası yarışın adaylara endeksli olmasından ise kaçınılamıyor. 

Programsızlık sorunu son seçimde özellikle muhalefet partileri ve sol partilerin seçim başarısızlığı nedeni olarak ortaya çıkmış bulunuyor. Seçime giren muhalefet partilerinin bir araya geldiği ittifaklardan gerek Millet İttifakı, gerekse Emek ve Demokrasi İttifakı ve gerekse de Sosyalist İttifak uygulanagelmekte olan ekonomik, sosyal programa alternatif seçim programını topluma sunma konusunda başarılı olamadılar. Millet İttifakı açısından sol ve sağ partilerin koalisyonu görünümü tercih edilirken, Emek ve Demokrasi İttifakı'nda ise Kürt seçmenin taleplerinin sözcüsü dışındaki çevrelerin "dekoratif unsur" olarak kaldığı görüldü. Uygulanagelmekte olan ekonomik ve sosyal politikalara alternatif oluşturma çabasını öne çıkaramayan diğer bir seçime katılan partiler grubunu da sosyalist ittifakı oluşturan sol/sosyalist partiler oluşturdu. 

Neoliberalizme alternatif içerikli demokratik, ekonomik "asgari program" çerçevesinde bir araya gelecek emekten yana, sol ve sosyalist grupların tek bir aday üzerinde uzlaşması sağlanabilirdi. 

2023 seçimlerinden çıkarılacak ders, emek yanlısı, sol, sosyal demokrat ve sosyalist kişi ve partilerin uygulanagelmekte olan neoliberal ekonomik ve sosyal politkalara alternatif "asgari program" oluşturma çabasına gereken önemi vermemesi olmuştur. Neoliberalizme alternatif içerikli demokratik, ekonomik "asgari program" çerçevesinde bir araya gelecek emekten yana, sol ve sosyalist grupların seçimde ülke genelinde Cumhurbaşkanlığı için ve seçim bölgelerinde ise millet vekilliklerin için tek bir aday üzerinde uzlaşması, neoliberalizme alternatif politikalar açısından ciddi propaganda olanakları sağlayabilirdi. Seçimin kazananının 15 gün sonra yapılacak ikinci tur sonrasında belli olacak olsa da kaybedeninin programsızlık olduğu söylemek yanlış olmaz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder