11 Aralık 2022 Pazar

Adayın kim olduğu önemli mi?

Genel seçimlerde aday olacak kişilerin kimler olacağı 2023 sonrasında var olanlara alternatif politikaların tartışılıp tartışılmayacağı açısından önem taşıyor. 

Önümüzdeki seçimlerde Cumhur ittifakinın adayının karşısına Millet ittifakı içinden kimin aday olarak çıkacağından ziyade Millet ittifakı dışındaki muhalefet gruplarından bir adayının olup, olmayacağı daha önemli gibi görünüyor. Oğuz Oyan, CHP'nin iç ve dış sermayeye AKP’den daha güvenilir bir icraatın partisi olacağının ve 6’lı Masa’nın da kendisini izleyeceğinin güvencesini vermeye çalıştığını belirtiyor. (1) Dolayısıyla Millet ittifakı ile Cumhur ittifakı arasındaki seçim yarışında ülkenin nasıl yönetileceğinden ziyade adayın kim olacağı konusu ön plana çıkmış oluyor.
 

Oğuz Oyan


Bu durumda  Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı dışında kalan muhalefet kesimleri içinde, yürütülmekte olan neoliberal politikalara karşı alternatif politikaların sözcülüğünü yapan farklı bir aday çıkmazsa, seçimler sadece adayın kim olduğu üzerinden yapılacak demektir. Yok eğer farklı politikaların yaşama geçirilmesi talebini seçim sürecinde ortaya koyan farklı bir aday çıkarılabilirse o zaman adayın kim olduğunun ötesinde izlenecek politikaların neler olacağının seçim sürecinde tartışılması olanaklı olabilir.

Cumhur ve Millet ittifakları dışında kalan muhalefet kesimleri içinde yürütülmekte olan neoliberal politikalara karşı alternatif politikaların sözcülüğünü yapan farklı bir aday çıkmazsa, seçimler sadece adayın kim olduğu üzerinden yapılacak demektir.



Eğer Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı dışından bir aday çıkacak olursa bu adayın topluma neden farklı bir seçeneğe gereksinim bulunduğunu açıklaması gerekir. Bunu yapmanın en ikna edici yolu ise Oğuz Oyan'ın belirttiği gibi diğer iki ittifakın arasında aslında büyük bir fark olmadığını dile getirmektir. Ortaya çıkması olası yeni adayın Cumhur ittifakı ile Millet İttifakı'nın her ikisinin de neoliberal politikaları sürdürmeye niyetli olduklarını ve aralarında yapılacak seçimin çok anlamlı olmadığını söylemesi mantıklı olacaktır ki Oğuz Oyan'ın da zaten dile getirdiği budur. Sahi, Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı içinde yer almayan kesimlerin ortak Cumhurbaşkanı adayı neden Oğuz Oyan olmasın?


Kaynak:
1. https://www.birgun.net/haber/muhalefetin-disa-bagimlilik-vizyonu-413225

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder