1 Şubat 2024 Perşembe

Yerel seçimler öncesinde öğrencilerin barınma sorunu

Kiraların son dönemdeki yükselmesi sonrasında öğrencilerin ciddi şekilde barınma sorunu yaşadığı bir kent olan Antalya’da daha önce inşa edilmiş olan ve devredilene kadar Belediye tarafından işletilmiş olan bir öğrenci yurdunun varlığı önemliydi. 

Yazı dizisi: Gezi eylemlerinden 2024 yerel seçimlerine -1

2024 Yerel seçimlerinin çekişmeli geçmesi beklenen Antalya’da Büyükşehir Belediyesi’ne seçilebilecek yerden aday olan iki aday olduğu söylenebilir.  Bu yazıda mevcut büyükşehir belediye başkanı ile onun rakibi durumundaki mevcut Kepez Belediye Başkanı’nın Antalya’da Belediye tarafından yaptırılıp TURGEV’e devredilmiş olan öğrenci yurdu ile ilgili olası tutumlarını mercek altına almaya çalışacağız. 


Antalya'da Belediye’nin öğrenci yurdu TURGEV’e devredilmişti 

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce (ABB) Kepez ilçesi Gülveren Mahallesi’nde 2013 yılında CHP’li Mustafa Akaydın’ın büyükşehir belediye başkanlığı döneminde 300 öğrenci kapasiteli kız yurdu yaptırılmıştı. Basında yer alan habere göre öğrenci yurdu, AKP’li Belediye Başkanı Menderes Türel döneminde TÜRGEV’e devredilmiş, CHP’li belediye meclis üyesi Songül Başkaya ise tahsis kararına karşı dava açmıştı. Yargı AKP’li belediyenin kararını iptal etmesine rağmen 2019’da göreve gelen CHP’li Başkan Muhittin Böcek kararı temyiz ederek yurdun TÜRGEV’de kalmasının önünü açtığı iddia edilmişti. (1) Yurt, 2024 yerel seçimleri öncesinde halen TURGEV tarafından işletiliyor. 

2019’da göreve gelen CHP’li Başkan Muhittin Böcek’in konuyla ilgili Mahkeme kararını temyiz ederek Belediye’ye ait yurdun TÜRGEV’de kalmasının önünü açtığı iddia edildi


Her ne kadar Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek konuyla ilgili yaptığı açıklamada Büyükşehir Belediye’sinin kendi döneminde taraf olduğu söz konusu dava ile yurdun TURGEV’e devredilmesinin farklı konular olduğunu savunmuş olsa da, Menderes Türel’in belediye başkanlığı döneminde devredilmesine itiraz etmiş olmalarının dışında, yurdun 49 yıllığına TÜRGEV’e devrinin iptaline yönelik kendileri tarafından ne çalışma yürütüldüğünü somut olarak açıklamamıştı. (2) Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in TURGEV’e devredilen öğrenci yurdu ile ilgili olarak basında çıkan haberler sonrasında yaptığı açıklama dışında, Yurdun belediye tarafından işletilmesi gerektiği doğrultusunda uzun süre savunuculuk yapmaması dikkat çekmişti.   

Yurtta kalan öğrencilerin intiharları 

Antalya, 2022 yılında ise üniversite öğrencilerinin intiharları ile gündeme gelen bir kent oldu. Üniversite öğrencisi Mehmet Sami Tuğrul’un, bir cemaatin kaçak yurdunda öldürülmesinin ardından Akdeniz Üniversitesi’nde okuyan ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne (KYGM) bağlı yurtlarda kalan Halil Gülcan 11 Mayıs 2022’de, Emre Kandemir 21 Mayıs 2022’de, Muhammed Kaya ise 10 Haziran 2022’de yaşamına son verdi. O dönem ard arda gelen yurtta kalan öğrenci intiharları dikkatleri yeniden cemaatlerin öğrenci yurtlarındaki faaliyetlerine çevirdi. O dönem CHP Antalya Milletvekili olan Rafet Zeybek, cemaat ve tarikat bağlantılı yurtların sorun olduğu kadar devlet yurtlarının da sorunlu olduğunu belirterek cemaatlerin faaliyetlerini nedeniyle öğrencilerin yurtlarda huzurlu olamadıklarını belirtmekteydi. (3)

Gelinen süreçte Belediye kaynakları ile yaptırılmış olan üniversite öğrenci yurdunun, yurt masraflarını karşılayamadığı için öğrenimini sürdürmekte zorluk çeken ve cemaatlerin kontrolündeki yurtlarda kalmak istemeyen dar gelirli ailelerin çocuklarına seçenek olarak sunulabilirdi. Antalya’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na AKP ve CHP tarafından aday gösterilen adayların her ikisinin de Belediye tarafından yaptırılmış olan öğrenci yurdunun TURGEV tarafından işletilmesine açık şekilde itiraz ettikleri ya da bu doğrultuda savunuculuk yaptıkları gözlenemiyor.


Antalya’da yaşanan yurtta kalan öğrenci intiharları sonrasında cemaatlerin faaliyetlerini nedeniyle öğrencilerin yurtlarda huzurlu olamadıkları iddiası ortaya atılmıştı


Antalya’da dini cemaatlerin etki alanında yer almadan barınma sorununu çözme arayışında olan öğrencilerin olduğu ve yaşanan öğrenci intiharlarında bu sorunun etkili olduğu iddiası ortaya atılmıştı. Yeni seçilecek belediye başkanı kim olursa olsun, Belediye tarafından yaptırılıp TURGEV’e devredilen yurt örneğinde olduğu gibi belediyelerin üstlenmesi gereken kamusal işlevler konusunda takınılacak tutumun değişmesi pek olası görünmüyor. 

Antalya'da Büyükşehir belediye başkanlığına seçilebilecek yerden aday gösterilen adaylar daha önceki görev dönemlerinde üniversite öğrencilerine kütüphane yaptırmakla ya da şebeke suyunu öğrencilere indirimli vermekle övünüyorlar. Ancak kiraların son dönemdeki yükselmesi sonrasında öğrencilerin ciddi şekilde barınma sorunu yaşadığı bir kent Antalya’da TURGEV’e devredilmiş öğrenci yurdunun Belediye tarafından işletilmesini içtenlikle isteyen ve savunan bir başkan adayı var mı, orası belli değil.

Kaynaklar:

1. Yargı, Antalya'da AKP’li belediyenin TÜRGEV'e yaptığı tahsisi iptal etti, CHP’li belediye kararı temyiz etti. https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/yargi-antalyada-akpli-belediyenin-turgeve-yaptigi-tahsisi-iptal-etti-chpli-belediye-karari-temyiz-etti-1939939

2. Başkanın TÜRGEV açıklaması ve bir belge... https://www.gunhaber.com.tr/haber/Baskanin-TURGEV-aciklamasi-ve-bir-belge-/502046

3. Akdeniz Üniversitesi’nde bir ayda üç genç yaşamına son verdi. https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/akdeniz-universitesinde-bir-ayda-uc-genc-yasamina-son-verdi-1946484

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder