Eğitim-iş Sendikası eğitimle ilgili sorunları gündeme getirme üzere Türk Tabipler Birliği ise daha iyi bir sağlık sisteminin nasıl kurulacağı konusunu gündeme getirmek üzere yürüyüş düzenlemeyi planladığını duyurdu.
Eğitim-İş Sendikasının değişik illerde düzenleyeceği yürüyüşlerin amacını emekçileri yoksulluğa iten, halkın alım gücünü yok eden, eğitimde eşitsizliği derinleştiren politikalara; haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe, iş güvencesizliğine, düşük ücretlere, diplomalı işsizliğe, liyakatsizliğe, sendikasızlaştırmaya ve okullarda tarikat-cemaat yapılanmalarına karşı mücadeleyi büyütmek oluşturuyor. TTB’nin İstanbul’dan başlatacağı yürüyüşün amacını ise daha iyi bir sağlık sisteminin nasıl kurulacağını tüm sağlık çalışanlarına, halkımıza ve yöneticilere anlatmak oluşturuyor.
Eğitim ve sağlık alanındaki sorunların ortak nedenleri
Her iki meslek örgütünün de kendi alanlarıyla ilgili sorunları ülke gündemine taşımak üzere gerçekleştirdiği etkinlikler, bu örgütlerin sorunlara duyarlı olduklarını ortaya koysa da bu yaklaşımın yeterli olduğunu söylememiz olanaklı değil. Meslek örgütlerinin bu yürüyüş etkinliklerini tekil olarak gerçekleştiriyor olması var olan sorunların ortak özelliklerinin geri plana itilmesi sonucunu doğuruyor. Oysa eğitim alanında yaşanan sorunlarla sağlık alanında yaşanan sorunların aynı yanlış politikaların sonucu olduğunun vurgulanması uygun olur. Devleti, eğitim ve sağlık gibi kamusal hizmetlerin sunulması, düzenlenmesi ve denetlenmesi işlevini yerine getirmekten alıkoyan neoliberal reformlar.
Farklı sektörlerdeki meslek gruplarının etkinliklerinin ortaklaştırılması gerekir
Eğitim alanında yaşanan sorunlarla sağlık alanında yaşanan sorunlar aynı yanlış politikanın sonucu olarak ortaya çıkmışsa eğitim ve sağlık meslek örgütlerinin kendi alanları ile gerçekleştirecekleri yürüyüş etkinliklerini ortaklaştırmalarını değerlendirmeleri gerekir. Bu açıdan Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Gültekin Narinli’nin "on altı milyon emekçinin açlık sınırının altında bir maaşla yaşamaya mahkûm edilmiş durumda" olduğuna dikkat çeken ve Nisan-Mayıs aylarında bir genel grev, genel direniş başlığı altında bir büyük eylemin Türkiye'de yapılması gerektiği şeklindeki açıklamalarının önemli olduğu görülmektedir. (1) Sendika başkanı Gültekin Narinli’nin belirttiği genel grev, genel direniş şeklindeki eylemlerin, her meslek grubunun tekil olarak düzenlediği yürüyüşlerden farklı bir içeriğe sahip olacağı ortadadır.
Kaynak:
1. https://www.birgun.net/haber/genel-grev-sart-oldu-602147
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder